Close
Close

Czy w hamburgerach z McDonald’s jest mięso?

Skip to entry content

wpis jest wynikiem współpracy z marką McDonald’s

W grudniu rozmawialiśmy na blogu o faktach i mitach na temat McDonald’s i 5 osób, które podało najciekawsze tezy, które chciałoby zweryfikować, wygrało iPady i wyjazd do dostawców Maka. Jak pewnie wiece z Fejsa, też byłem na tym wyjeździe i miałem okazję skontrolować, jak to jedzenie faktycznie powstaje i czy utrwalane legendy miejskie mają jakiekolwiek pokrycie z rzeczywistością. Byłem w zakładzie OSI w Górce koło Ostródy dostarczającym mięso wołowe do burgerów i w Farm Frites w Lęborku produkującym frytki.  I zebrałem wystarczającą ilość szokujących informacji, żeby móc odpowiedzieć na Wasze pytania.

Tak że po kolei.

 

Czy frytki w McDonald’s powstają z masy ziemniaczanej?

czy frytki w mcdonalds są z masy ziemniaczanej

Widziałem jak frytka powstaje od momentu przywiezienia ziemniaka z pola, do chwili, gdy leży usmażona na talerzu. I muszę Was rozczarować, ale nie, nie robi się ich ze skrobi, masy ziemniaczanej, czy papki z ziemniaków, z której frytki dopiero są formowane, jak zwykli pisać ludzie na forach. Robi się je z normalnych, całych, dobrych gatunkowo ziemniaków i jedyne działania mające wpływ na ich kształt, które zachodzą w procesie produkcji, to obieranie pod ciśnieniem i cięcie w wodnej krajalnicy. Tyle.

 

Jak to możliwe, że frytki z Maka są takie długie i idealne?

czy frytki w mcdonalds są ze skrobi

Bo zanim trafią do Waszych rąk w lokalu, najpierw przechodzącą 3157 kontroli. Serio, ziemniaki używane przy ich produkcji są chyba lepiej selekcjonowane, niż naukowcy przyjmowani do pracy w NASA.

Najpierw testom związanym z wielkością, szerokością, procentowym udziałem masy suchej, słodkością, kolorem, kruchością i smakiem  poddaje się 30-kilogramową próbę z 10-tonowego kontenera, którzy przyjeżdża z pola. Gdy ta wypadnie pomyślnie, w hali produkcyjnej, najpierw jeszcze całe ziemniaki, a później już pocięte, są kontrolowane jeszcze 4 razy przez człowieka i 2 razy przez maszynę.

Przy czym do jednego z testów przez komputer, zaangażowana jest sztuczna inteligencja, która co sekundę bada kilkaset frytek i rozpoznając na nich czarne miejsca, związane z defektem ziemniaka, usuwa je z dalszego procesu produkcyjnego, tak aby przeszły tylko te najbardziej zbliżone do ideału. Pewnie nie brzmi to przesadnie fascynująco, ale gdybyście zobaczyli na żywo jak w ciągu minuty maszyna sama rozkminia czy kilka tysięcy frytek jest dobrych czy nie, zrobiłoby to na Was wrażenie.

Innymi słowy, frytki z Maka są idealne, bo produkuje się je z idealnych ziemniaków.

 

Czy frytki produkuje się w tym samym zakładzie co perfumy (opcjonalnie: na tłuszczu z perfum)?

DSC_1565

To pytanie jest tak głupie, że już po przeczytaniu na głos odpowiedź może być tylko jedna, ale że zebrało masę łapek w górę i kilkukrotnie się powtórzyło, więc oficjalnie odpowiadam: NIE.

[sociallocker id=”17312″]
 

Czy w hamburgerach jest mięso (opcjonalnie: czy w FishMacu jest ryba)?

czy w cheseburgerach z McDonalds jest mięso

czy w cheseburgerach z McDonald jest mięso

To chyba najpopularniejszy mit jaki przewinął się przez Internet i opowieści barowe. Historia o tym, że kobieta zatruła się nieświeżym mięsem w hamburgerze (lub też zadławiła ością w FishMacu), a prawnicy Maka udowodnili w sądzie, że to niemożliwe, bo w ich produktach nie ma mięsa, jest tak popularna, że nawet znalazła się w leksykonie legend miejskich. Tak, to tylko legenda.

Byłem na hali produkcyjnej formującej krążki do hamburgerów i surowiec, który pojawia się na początku procesu i wychodzi jako gotowy produkt na końcu, to 100% mięso zawierającej 20% naturalnego tłuszczu.

Pochodzi z przedniej ćwiartki polskiej krowy i już po usunięciu z niego skóry i kości, wchodzi do maszyny, która je mieli. Następnie jest 5 razy kontrolowane, między innymi pod kątem zawartości tłuszczu, konsystencji i temperatury, po czym, już jako gotowe krążki, trafia do chłodni. O ile w przypadku frytek, w procesie produkcji, dodaje się do nich czasem cukru, aby otrzymać właściwy kolor, o tyle w przypadku mięsa, nie dodaje się do niego absolutnie, totalnie i kompletnie niczego.

Lizałem własnym językiem i smakowałem własnymi kubkami krążek bezpośrednio zdjęty z linii produkcyjnej i jest w nim tylko i wyłącznie mięso.

 

Czy w lokalu można dostać identyczną kanapkę jak tę, która jest w reklamie?

Nie. Kanapki w reklamach pełnią funkcję informacyjną – mają za zadanie pokazać nabywcy co w niej jest. Jakie składniki, jakie sosy, jakie mięso, jaka bułka. Dlatego też Big Mac z ulotki jest przerysowany i ma „wystające” wszystkie składniki, bo inaczej trudno byłoby zaprezentować klientowi czym on tak naprawdę jest. Nie mniej, to wciąż ten sam produkt, tyle, że z „powsuwanymi” do środka składnikami.

 

Czy po odwiedzeniu wszystkich McDonald’sów na całym świecie dostaje się bon na dożywotnie jedzenie za darmo?

jak powstaje jedzenie c mcdonalda

Brzmi jakby ktoś trochę przesadził z grami komputerowymi i pomylił zamawianie jedzenia z kodem na nieśmiertelność, ale o dziwo to pytanie też powtórzyło się kilkukrotnie. Cóż, pomijam, że rzeczywistość to nie „Simsy”, ale logicznie przyglądając się tej legendzie, warto zadać sobie pytanie, czy możliwe jest w ogóle odwiedzenie wszystkich Maków? Bo mówimy o McDonald’sach na CAŁYM świecie. A tych jest około 35 000 (słownie: TRZYDZIEŚCI PIĘĆ TYSIĘCY!). Zakładając, że podróż do każdego z nich trwałaby 1 dzień (co i tak jest optymistycznym założeniem, biorąc pod uwagę ich rozsianie po świecie i konieczność snu), to podróż do wszystkich zajęłaby około  95 lat.

Domyślam się, że dla niektórych to i tak nie jest wystarczający argument, żeby samemu odpowiedzieć sobie na pytanie ze śródtytułu, więc pozwólcie, że zacytuję wypowiedź osoby odpowiedzialnej za PR w Maku: nie.

 

Coś jeszcze?

czy w hamburgerach z McDonald jest mięso

To tyle ile udało mi się sprawdzić osobiście w ciągu dwóch dni i wyciągnąć od pracowników McDonald’sa, którzy mimo maglowania na wszystkie strony, podpuszczania i zadawania najgłupszych pytań, wciąż nie mieli mnie dość i pokornie odpowiadali nawet na największe absurdy. W tym tekście starałem się obalić te najpopularniejsze i najczęściej utrwalane mity, ale jeśli macie jeszcze jakieś pytania odnośnie produkcji hamburgerów, czy frytek, to dawajcie do komentarzy. Jeśli tylko będę miał wiedzę na jakiś temat, to chętnie dam znać, czy zasłyszane opinie to prawda, czy tylko plotki.

[/sociallocker]

---> PRZECZYTAJ KOLEJNY TEKST
  • Ważka

    Wszystko pięknie, ale tłuszcze trans, nafaszerowane antybiotykami i chemią mięso to długa i powolna śmierć… A te piękne frytki są najgorsze. Nie dajcie się oszukać tym pięknym artykułem, ten syf i wszystkie napoje z cukrem powinny być zakazane. Yo!

  • Pingback: Skąd bierze się biała plamka na spodzie bułki w McDonald's?()

  • Marcus

    Witam wszystkich!
    Jedzenie w Mcdonaldzie jest niezdrowe i ma sensu samego się czarować.

    1. Dużo kalorii.
    Jeden większy posiłek w tym barze zapewni Ci zapotrzebowanie kaloryczne na cały dzień.

    2. Puste kalorie.
    Mcdonald’s dostarcza główne bezwartościowe węglowodany i tłuszcz.
    Węglowodany – mąka pszenna (szybko przyswajalne źródło energii, brak mikroelementów) i cukier rafinowany w ogromnych ilościach (wyjątkowo szkodliwy dla zdrowia – norma to max 12 łyżeczek dziennie wg WHO).
    Brak witamin i mikroelementów – jesteś najedzony i nie jesz zdrowych produktów (w kanapkach ich nie zaznasz w dużych ilościach).
    Tłuszcze trans – szkodliwy, podnoszący zły cholesterol.

    3. Fast foody uzależniają.
    To są badania naukowe – ja tego nie wymyśliłem.

    4. Szkodliwa obróbka termiczna.
    Większość dań jest smażone na głębokim tłuszczu – chyba nie trzeba nikogo przekonywać o szkodliwości tego procesu. Ten tłuszcz to nie jest olej rzepakowy – to jest bardzo szkodliwa frytura.

    5. Jakość kotletów.
    Jeśli szukacie wołowiny, drobiu i ryb najwyższej jakości, to trzeba lepiej się rozejrzeć.

    6. Konserwanty
    Ciekawe czy jest tam duże dodatków z „E-xxx”?

    Polecam film „Super size me”.

    Ludzie – zdrowie jest najważniejsze.

  • Fidelio

    co z glutaminianem sodu? to również mit?

  • nie trzeba być ani biotechnologiem ani chemikiem, żeby dojść do wniosku, że jedzienie z Maca nie smakuje naturalnie – no chyba, że ktoś się wychował na czymś takim.

    chrzanić wszystkie badania, zaufajcie swoim zmysłom, one w kwestii jedzenia mowią nam zwykle prawdę.

  • Charlotte

    Czy widziałeś jakie mięso jest mielone? Czy tylko gotowe i już zmielone krążki?

  • Buzi

    znalazłam zęba w burgerze raz, dziękuje uprzejmie za 100% pseudo-mięsa. Plus, najdroższy, pisać nie umiesz, to wygląda jak ogromna, naiwna kryptoreklama.

  • Mia Popa

    czyli mimo pozorów w Maku jedzenie jest dobrej jakości… mimo wszystko wolę KFC

  • Wendy

    Nie…
    Dałeś mi przyzwolenie na jedzenie fast-foodów. Dzięki… Eh.

  • Jest mięso czy mięsa nie ma i tak moja noga staje tam średnio co tydzień #GRUBO

  • habababa

    Dlaczego usunięto mój komentarz 2 razy ? Nie przypasował link ?:)

    To jest raz, do skutku : https://www.youtube.com/watch?v=NddZ5ftQb0Q

  • Kim

    Jak ktoś mi mówi, że poszedł do Mc, po czym się rozchorował i przy tym twierdzi, że to wina składników, zawsze powtarzam, że po schabowym smażonym w głębokim tłuszczu i frytkach zapitych Colą – czułby się tak samo. To nie kwestia niechlujstwa czy niby „mięsopodobnych” produktów, ale samego sposobu przygotowania. Różnica jest taka, że gdyby tak wielkie korpo pozwoliło sobie na sprzedawanie trującego jedzenia, to zamknęliby je w 30 sekund i zrobili potężny szum, natomiast gdy setki sklepów mięsnych sprzedające nam kurczaka, świnke czy inne cudo, które najpierw padło, a potem zostało przerobione lub co gorsza – zostało dokładnie wymyte w jakimś chemikaliu, a jeszcze prędzej porządnie nakarmione niezidentyfikowanymi związkami chemicznymi – to w sumie nikt o tym zbytnio nie mówi, bo to mało atrakcyjne….

    Właśnie skonsumowałam cheesburgera i big maca (tak, to wpływ tego artykułu o samotnych walentynkach, który polecałeś :p ) i czuję się z tym fantastycznie :)

    Baw się dobrze na wakacjach i ładuj baterie na kolejne teksty! :)

  • Ile MC zapłacił za ten artykuł? :-D

    • Rozliczyliśmy się w barterze za olej z frytkownicy.

      • Nie lepiej było w sezamie z bułek?

  • Marta

    A historia o tym, ze mięso traktuje sie amoniakiem i innymi wspaniałymi roztworami podczas produkcji żeby zabić wszelkie bakterie to tez mit?!

  • To nieprawda, że w burgerach jest 100% mięsa. Pracowałam kiedyś w macu (co mnie tylko utwierdziło w przekonaniu że rezygnacja z mięsa to dobra decyzja) i czytałam etykiety na pudłach z tzw ‚mięsem’.Szkoda mi czasu na wegepropagandę w tym bardzo mięsnym zakątku internetu ale wmawianie ludziom, że to 100% mięsa= [nie] dobry żart.

    • Guest

      Dobra, rąbnęłam się, chodziło mi o wieprzowinkę i kurczakopodobne Twory. Wg tego co znalazłam w necie wołowe rzeczywiście (ku mej zgryzocie) wygląda na 100% mięsa. Niemniej nadal nie będę fanką McD. :D

  • Pingback: Piątki w piątki #44 | Baluk()

  • Najciężej uwierzyć w to, że w burgerze jest samo mięso (wszyscy zawsze byli przekonani, że dodaje się tam mnóstwo rzeczy, które obok mięsa nawet nie leżały). O tym, że frytki są z ziemniaków, opowiadał mi brat, który w Maku pracował.

  • Przemek Wirkus

    Czy jajecznice w menu śniadaniowym robi się z świeżych jajek?

    • ulamatylda

      nie, ze zbuków ;)

      • Przemek Wirkus

        No słyszałem, że robią ją z liofilizowanych jajek stąd moje pytanie.

        • zxc

          Robi się ze świeżych jajek :p z „dwójek” (chów ściółkowy) Pracuję w maku i dziś rozbiłem chyba z 200 tych jajek :D ta jajecznica to tylko jajko które jest roztrzepane w garnuszku i wylane na grilla (tego samego na którym smaży się później kotlety) soli się to i specjalną szpatułką robi jajecznice i gotowe :p

    • Tego akurat nie wiem i o to nie pytałem, ale możesz zapytać tutaj: http://twojepytaniado.mcdonalds.pl/

  • Wpis jest po wspolpracy z makiem… no to bardzo obiektywny i opiniotworczy. Szczegolnie akapit o ‚idealnych’ frytkach. Niewazne z czego by byly, nie dla kazdego musza byc idealne. Ale coz, sponsor daje hajs i zarlo to sie pisze co on chce.

  • habababa
  • beata

    Ile jedzenia (powiedzmy dziennie) wyrzuca się w Macu? Bo wiem, że mają bardzo surowe normy w tej kwestii – np. jak coś nie zostanie zużyte przez kilka godzin, do kosza.

    • Tego akurat nie wiem i trudno oszacować taką liczbę, bo w każdym lokalu będzie to inna ilość i będzie też zmieniać się w zależności od dnia tygodnia, ale możesz spytać na ich stronie: http://twojepytaniado.mcdonalds.pl/

      • Janko

        jak pracowałem to było to średnio takie wiadro ok 60l czasem 2 takie wiadra, a i nic się nie wyrzuca wszystko jest w osobnym kuble i idzie na jakieś żarcie dla zwierząt czy coś takiego.

    • zxc

      Nie dużo (przynajmniej w maku z numerkami) Wszystko jest przygotowywane dopiero po tym, jak gość zamówi – kumpela nabija na kase i w tym momencie wyskakuje nam to na kuchni. Większość rzeczy które są wrzucane do pojemnika opisanego jako „straty” to rzeczy które przez przypadek wypadły z ręki na ziemię. Później są to rzeczy które padły w UHC (mięsa i inne smażone przechowuje się do paru minut w podgrzewaczu czyli UHC – po włożeniu szuflady gdzie jest np. 16 sztuk mięsa 10:1 (do cheesów, BM) włącza się Timer, gdy zacznie piszczeć idzie na straty). I najrzadziej wyrzuca się gotowe już burgery bo bardzo rzadko się zdarza by taki burger stał dłużej niz 3 min (oczywiście w sytuacji gdy kuchnia zrobi tego jednego burgera za dużo – czasem się to zdarza gdy jest dużo zamówień i ktoś się pomyli) :)

  • brzmi tak, jakby jedzenie z mcdonalda było całkiem zdrowe.

    • Pan Rysownik

      Mylisz „zdrowe” z „naturalne”. Nie mam Ci za złe, ale tak, jedzenie w McD jest i naturalne i zdrowe, chociaż w tym drugim przypadku wyłącznie z odpowiednich ilościach. :)

    • No nie za bardzo ;) To trochę tak jak z większością „polskich przysmaków”. Choćby schabowy był zrobiony z mięska prosto od pana rzeźnika to usmażenie go na patelni w połowie wypełnionej olejem, którym następnie obficie polejemy ziemniaczki i ze smakiem pochłoniemy w towarzystwie surówki ze świeżych warzywek utopionych w majonezie, sprawia, że to danie no po prostu nie może być zdrowe. Jedzenie w Mc jest wysokiej jakości, ale z pewnością nie jest jedzeniem zdrowym właśnie ze względu na sposób przygotowania (smażenie, sosy itd.)

  • Ja zawsze mówiłem, że jak się wypie… (biiiiiip, miesiąc bez brzydkich słów) wyjmie z kanapek w MaxDonaldzie ser, białe bułki i sos, to nawet nadają się jako przegryzka w czasie diety. A sałatki (bez sosu oczywiście) to samo zdrowie :)

  • Katarzyna Nowak
  • Babuszka

    wiedziałam, że słusznie kocham cheesburgery i frytuszki <3

  • O nie, rozczarowałeś mnie, w hamburgerach jest mięso? Nigdy więcej tego nie zjem bo to już nie prawdziwy, owiany legendami fast food :(

    • Koniec z jedzeniem maka w dni kiedy mięsa jeść nie wolno :-

  • Marcin Kus

    Ile niemowląt dziennie Ronald McDonald musi złożyć na ołtarzu poświęconemu szatanowi żeby Cheeseburgery były takie smaczne?

    • Odkąd pigułki „dzień po” są dostępne bez recepty coraz mniej.

    • Polisakontakt PL

      W końcu ktoś prawdę napisał w tym całym propagandowym artykule , Pozdrawiam 10/10

  • Po 1,5 roku pracy z Macu mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jedzenie jest świeże i dobrej jakości. Do momentu, w którym poddaje się je smażeniu na głębokim tłuszczu i panierowaniu – wiadomo, to nie może być zdrowe. Dlatego jedząc w Macu nie zatrujesz się, ale też nie zapracujesz na formę i piękną sylwetkę.
    Ja nadal tam jadam. Niezbyt często i nie wszystko. Ale jednak. A z czystym sumieniem polecam lody i kawę.

    • A nie jesz czegoś z powodu ze wiesz jak jest robione ? Jak tak to co nie polecasz?

      • Nie jem (zbyt często), bo pszenne buły, smażone mięso i gęste sosy nie są zbyt zdrowe. Nawet te najlepszej jakości. Ale czasem sobie pozwalam.

        • Ah, no tak to prawda. Myslalam ze mimo tego ze najlepsze składniki to wiesz ze cos jest robione w jakis nie fajny sposob i dlatego nie jesz. :)

          • Powiem tak: nie ma tam nic, czego nie wzięłabym do ust :)

  • Jakiekolwiek dirty secrets? Może chociaż któryś z pracowników nie myje rąk po sikaniu?

    • Niestety żaden nie chciał przy mnie oddać moczu, mimo wyraźnych nacisków.

      • Adrian Chmielewski

        Z tego co słyszałem to w McDonald u pracowników jest nawet coś takiego, że jak otrzesz się po czole (które oczywiście w takich temperaturach jest całe zapocone) musisz od razu umyć ręce, ale ile z tego prawdy to nie wiem.

  • Jak do mięsa nic się nie dodaje, to czemu się nie psuje przez długo czas?

    • O to samo chciałam zapytać :D

      • Tommy45

        Szynka parmeńska ma 15 miesięcy zanim w ogóle trafi do sprzedaży. Poza pieprzem i sola też się niczego nie używa a się nie psuje przez 12 miesięcy.

        • Dokładnie.

          • Ania

            Jeśli moge się wtrącić do dyskusji to dodam jeszcze od siebie, kilka rzeczy, bo miałam kiedyś przyjemność pracy w Mc :) Mięso i frytki są mrożone a poźniej wkładane do frytury (frytki na 3 min), a mięso na grila, dopiero po upieczeniu doprawiane jest solą i pieprzem, więc nie ma szansy być nieświeże, ilu z nas mrozi w domu mięsko? A jak dobrze wiadomo to mięso nie jest surowe, tylko po obróbce cieplnej więc szansa na rozwój bakteri się zmniejsza. Gdy kanapka „poleży” dłużej niż (z tego co pamiętam) 7 minut, spisywana jest na straty – czyli po prostu idzie w kosz. Warzywa są świeże, pakowane jak miksy sałat w każdym sklepie. Jedyne czego można się doczepić to olej – wymieniany jest tylko raz dziennie, zawsze przed otwarciem lokalu. I jedno pytanie, gdyby jedzenie z maka bylo takie fuj niedobre i syfne to przecież sanepid zamknąłby to z wielkim hukiem. Gorsze jedzenie podają nam w restauracjach (proszek, chemia i nie wiadomo co), ale i tak mak zawsze będzie najgorszy.

        • Owszem, podobnie naturalnie wędzone produkty też długo sobie poleżą – wiem, testowałam. Ale mimo wszystko… ciężko uwierzyć, że akurat w Maku nie ma niczego poza mięsem.

          • Tommy45

            No trudno trudno, ale pomyśl czy da się ukryć w tak wielu zakładach produkcyjnych stosowanie konserwantów. Zawsze się trafi ktoś z kamerką, niezadowolony pracownik itd. Jaki sens ukrywać to przy tak ogromnych nakładach na reklamę? Więcej strat niż korzyści.

          • Istnieje coś takiego jak klauzula poufności :) cóż, nie upieram się – być może faktycznie konserwantów nie ma, ale nie da się ukryć że kłoci się to z ogólnym przekonaniem, że fastfoody są mega niezdrowe.

          • Tommy45

            Są niezdrowe, ale niekoniecznie przez konserwanty ale przez szereg innych czynników np. ja ostatnio będąc w maku zjadłem około 2 tys kalorii na jeden raz. Możesz stracić na wadze jedząc tylko w maku.

            http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/jadl-same-fast-foody-schudl-17-kg-wystarczy-uzyc-glowy,385275.html

            To nie tak łatwo zastosować klauzule poufności w przypadku pracownika z Ukrainy który już wrócił do domu. A ich akurat w tej branży w Polsce jest dość dużo.

      • Roland

        Widziałem doświadczenie, w którym zrobiono hamburgera w domowych warunkach i włożono do bułki hamburgerowej. Porównano jego proces psucia się z hamburgerem z Mc Donalda i efekt był bardzo zbliżony.

        • Roland

          „Dziewięć różnych kombinacji burgerów zostało przygotowane przez mieszanie i łączenie bułek i mięsa z McDonald’s z tymi przygotowanymi w kuchni. Niektóre bułki zawierały dodatkową sól, inne były bez niej, różniło się również opakowanie. Jego dłonie nigdy nie weszły w bezpośredni kontakt z burgerami, które pozostawił na otwartym powietrzu.

          Ponad trzy tygodnie później, jedzenie z McDonald’s nie zgniło, ale przygotowane w domu mięso też nie. Domowe burgery bez dodatku soli nie różniły się w wyglądzie od tych z dodatkową solą, co wskazuje, że ilość soli nie była czynnikiem.

          Wszystko wskazuje na to, że całość zależała od wilgotności. Burgery straciły ćwierć swojej wagi po pierwszym tygodniu, co wskazuje na to, że wyschły. Bez wilgoci, pleśń nie może się rozwijać. Skoro McDonald’s używa cienkich burgerów o dużej powierzchni, szybko wysychają, zanim zdążą zacząć gnić. Podobny proces wykorzystywany jest w produkcji suszonego mięsa. Burger z McDonald’s zamknięty w plastikowym opakowaniu zostanie kompletnie zżarty przez pleśń w ciągu tygodnia.”

    • Też o to pytałem. Spróbuj zrobić ten test w domu – jeśli weźmiesz kawałek usmażonego mięsa i nie będzie miało kontaktu z gołymi rękami (chodzi o bakterie, które masz na rękach), to też nie zacznie nagle zmieniać kolorów i chodzić po pokoju.

      • Niestety nie przekonuje mnie to :C
        Każdy wie, jak zachowuje się po miesiącu burger z maka a jak normalny, ale frytki biją tu na głowę wszystko, bo normalne frytki wystarczy zostawić na 2-3 dni i pozamiatane do porzygu (pożygu?), te makowe po pół roku wyglądają jak (prawie) nowe.
        Więc – nie wątpię, że robią to z ziemniaków, pięknie selekcjonują itp, tak, SPOKO, tylko czym to potem konserwują, że po prostu się nie psuje?

        • Tommy45

          Albo to ten normalny jest zanieczyszczony bakteriami, koloniami pleśni, starym tłuszczem albo jakimś innym syfem.

        • „Każdy wie, jak zachowuje się po miesiącu burger z maka a jak normalny” – tak wszystkie dzieci w 4 klasie podstawówki dostają taka pracę domową.

          „normalne frytki wystarczy zostawić na 2-3 dni i pozamiatane do porzygu (pożygu?), te makowe po pół roku wyglądają jak (prawie) nowe” – rozumiem, że robiłeś ten test i widziałeś na własne oczy, że tak się dzieje?

          • Karton

            A ty?

          • plażo, proszę, ja rozumiem, współpraca, sympatia do marki itp, sam maka lubię i kupuję, jak już pisałem – regularnie (nowy mcroyal z bekonem i cebulką robi robotę, ale do tej pory nie dane mi było spróbować ANI RAZU tych całych ‚chrupkoserków’ czy jak im tam było – wszędzie, mimo reklamy na billboardach – BRAK. Bo zabrakło :( ), ale są rzeczy tak oczywiste, że nie trzeba robić z tego pracy domowej, aby to dostrzec.
            Ale żeby nie było – tak, na własne oczy testowałem, acz nie pół roku, tydzień mi zdecydowanie wystarczył. A resztę dopowiedział mi internet i setki podobnych testów, trochę bardziej długofalowych.
            Tu nie ma nic do hejtowania ani oburzania, ja serio się chętnie dowiem, jakim cudem to się tak konserwuje, skoro jest robione z samych zdrowych rzeczy bez dodatków.
            Jem i nie umarłem (jeszcze), żyły mam zdrowe, serce też, więc póki co nie-nienawidzę – ot (MOCNO) ciekaw jestem:]

          • nie lemig

            Ale z ciebie pedał z macka. Kazdy wie ze to gowno. Ile ci za to zaplacili śmieciu?

        • Subintabula

          Ktoś testował europejskiego burgera? (tak w nawiązaniu do tych wyśrubowanych norm)

        • Katarzyna Nowak
        • Magdalena Malec

          Jak zostawisz prawdziwą kiełbasę/szynkę bez konsewantów w suchym pomieszczeniu to też się nie zepsuje tylko wyschnie. I będzie zjadliwa nawet po 2-óch miesiącach tylko nieco twarda. Przed chwilę taką dwumiesięczną, ususzoną kiełbasę jadłam ;)

      • Karolina Mlak

        Bakterie są wszędzie. Na mikrobiologi robiłam posiewy z powietrza. Nie ma możliwości żeby nie zakazić jedzenia. Frytki to skrobia, skrobia to glukoza, glukoza to wymarzona pożywka dla wielu bakterii. Olej jełczeje. A mięso z punktu widzenia żywieniowego to jeden z najbardziej niebezpiecznych mikrobiologicznie produktów. Nie ma fizycznej możliwości, żeby coś się nie psuło.

        • Janko

          czyli jak coś jest w powietrzu to to samo masz w powietrzu którym oddychasz, nie mam racji?

          • Monika Grzebyk

            Tak, ale w powietrzu jest ich mało, kilka (tak, kilka!) bakterii na litr powietrza. One osiadają z powietrzem na powierzchniach, dopiero tam mogą się mnożyć. A na jedzeniu lubią bardzo:)

        • Magdalena Malec

          A to ciekawe. Wisiałam u mnie szynka dwa miesiące i po prostu wyschła. 100% mięsa bez konserwantów. Zrobiła się twarda jak kamień, nie spleśniała. Wisiała w suchym pomieszczeniu. Jedynie pies mógł sobie poradzić z jej twardością i zajadał sie ze smakiem. Tak więc mikrobiologia mikrobiologią, a życie życiem…

          • Karolina Mlak
          • Karolina Mlak

            Suszenie jest też jedną z metod utrwalania mięsa. Szynka musiała szybko tracić wodę, przez co drobnoustroje nie miały szansy się rozwinąć. Jednak dokładnie nie wytłumaczę Ci tego procesu, ponieważ technologia przetwórstwa mięsnego nie jest moją specjalizacją.

    • Mięso wołowe które masz w kanapkach jest głęboko mrożone w postaci cienkich krążków, a potem grillowane w bardzo wysokiej temperaturze. Przy czym na każdym etapie pracownicy używają rękawiczek. Małe szanse, żeby popsuło się szybko.

    • Żorż Ponimirski

      Połóż jedzenie w suchym (bez dostępu wilgoci) i przewiewnym miejscu – zmumifikujesz. Połóż w ciepłym i wilgotnym – spleśnieje. Ot, cała tajemnica. Tak się właśnie robi te „testy” w internecie ;)

    • Karolina Pondel

      Podejrzewam,że może liofilizowane czy zamrarzane w inny,podobny sposób.

  • Dodam jeszcze z tego co nam mówili na Rolniczy, że McDonald ma swoją własną odmianę do frytek. Jak wprowadzali się do Polski to nikt tych frytek nie miał na podorędziu i sprowadzali z Niemiec czy tam innego państwa na początku. Ja tam w Mcnie jadam bo nie lubię po prostu (za to moja druga połowa czasem jada i ja tam nie mam za bardzo co sobie wybrać), ale jestem pewna że oni mają wyższą jakość w sensie higieny niż niejeden przydrożny bar, bo po prostu nie mogą sobie pozwolić na jakiekolwiek uchybienie, gazety by ich zjadły żywcem.

    • Żorż Ponimirski

      Pierwsze frytki do polskich Maków były akurat sprowadzane z Rosji :) Aktualnie Mak ma własne plantacje w Polsce. Widziałem to, kosmos. W sensie technologii – od traktorów za prawie bańkę poprzez system zraszania po przetwórstwo. Żadna magia, po prostu rygorystyczne przestrzeganie norm. Poza tym mrożone frytki pierwsze krótkie smażenie przechodzą w fabryce. W tłuszczu palmowym bodaj. Mak swoje obsmaża w oleju rzepakowym. To też robi różnicę w smaku. No i odpowiednia odmiana ziemniaka.

      • Tak, teraz już ma,właśnie słyszałam, tyle, że początkowo właśnie sprowadzali bo u nas rolnictwo nie było gotowe ani odmianowo (jak to? ziemniaki jakieś inne do frytek? ziemniak to ziemniak) ani technologicznie:) ps. jak dla mnie to by mogli na smalcu smażyć i bym się cieszyła, bo to dobry olej do smażenia;)

        • Żorż Ponimirski

          Kiedyś smażyli wyłacznie na łoju wołowym, ale w USA im zabronili niestety. Więc w każdym Maku na świecie używają teraz oleju. też żałuję :)

        • Tomasz Kondas

          W polsce mamy okolo 120 odmian ziemniaka ;) przy czym w ogolnym obiegu chyba ok. 20

      • Tfu, tam gdzie napisałam frytki miałam na myśli ziemniaki!:)

  • Adriana

    A widziałeś produkcję kurczaczków Mc Nuggets? :D Bo o tym też krążą legendy, że robią je z różowej masy mom :D

    • Nie widziałem, bo drób jest produkowany w innym miejscu i wieprzowina również, ale pytałem gościa odpowiedzialnego za produkcję w Maku o ten temat i nugetsy są taki równiutkie i idealnej konsystencji, bo robi się je z cienko poszatkowanego mięsa (coś jak mięso na tatara).

      • Kamil Janik
        • No, drób to nie wieprzowina, także nie, nie takiego.

      • Subintabula

        To dobrze. W takim razie w najbliższym czasie rzucę się na nugetsy dużo spokojniejsza.
        Jak czasem ogląda się jakieś hamerykańskie programy jak to mielą kurczaka z buciorami i bronią palną to sobie zawsze myślę, że w UE coś takiego jest po prostu niemożliwe ze względu na te wszystkie normy. Za to uwielbiam życie tutaj-jedzonko mamy dobre.

      • Co w Maku jest z wieprzowiny ?

        • Z tego co kojarzę, głównie kanapki śniadaniowe, no i boczek w kanapkach „normalnych” :)

      • nie leming

        co za stek bzdur. Nugetsy robi się z odpadow a nie z szatkowanego miesa

    • Żorż Ponimirski

      Byc może w USA tak jest. Unia Europejska narzuciła wyśrubowane normy i sieciówki w Europie (wszystkie) muszą używać do wszelkich nuggetsów piersi, dopuszczalne jest chyba 20% mięsa z nogi. W Maku akurat jest to 100% filet. Wiem, bo dostałem na to pytanie oficjalna odpowiedź. Smak fast foodów w Europie i USA naprawdę się różni. testowałem w zeszłym roku ;)

      • Co do smaku fast foodów w USA i Europie, a przynajmniej Polsce, to moim zdaniem to tylko częściowa prawda. Jak dla mnie akurat McDonald smakuje tak samo, co szczególnie cieszy mnie w przypadku cheeseburgerow :D za to np. KFC to zupełnie co innego! Całe menu i smaki różnią się diametralnie.

        • Ja miałam trochę inne odczucia – w USA stałam przed menu McDonalda dobre parę minut, żeby się zorientować o co chodzi, nic nie wyglądało zbyt znajomo, zwłaszcza menu śniadaniowe. Tak sobie myślę, że u nas słodkie pankejki z bekonem i syropem by nie przeszły :)

    • Daria

      Koleżanka pracuje w zakładzie, który przetwarza mięso drobiowe m.in. do McDonald’s i z tego co mówiła to „mięso” a raczej same korpusy kurczaków są na tyle mielone, że powstaje z nich właśnie mom :/

7 grillowych sztuczek, które warto znać!

Skip to entry content

wpis jest wynikiem współpracy z piwem Tyskie i przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich

Jest kilka nierozłącznych par na tym świecie: Tom i Jerry, kawa i papierosy, Charles Xavier i Magneto, orzechówka i mleko, sandały i skarpety, piwo i grill. Z racji aktualnej pory roku, dziś zajmiemy się tą ostatnią, bo biesiada w plenerze, to coś co tygryski lubią najbardziej. Do tytułu MasterChefa mi jeszcze trochę brakuje, ale znam kilka grillowych sztuczek, które ułatwią Wam pichcenie mięska i relaks. Z warzywami w trosce o własne zdrowie wolałem nie próbować, ale podobno też działa.

Nie przedłużając, ruszamy z koksem, jak to zwykł mawiać Pablo Escobar!

Chłodzenie piwa

Jeśli spadła na nas gwiazdka z nieba i nie dość, że mamy dom to jeszcze ogródek przy tym domu, i nie dość, że mamy ogródek, to jeszcze basen w tym ogródku, to powinniśmy złożyć pączki z adwokatem w ofierze, a zaraz potem wstawić do basenu piwa przyniesione przez gości, bo na 99% nie zmieszczą się w lodówce, a picie ciepłego to jak jedzenie frytek bez soli. Może powodować powikłania.

Jeśli świat kocha nas trochę mniej i nie mamy tego basenu, to w radzeniu sobie z oziębianiem trunków pomaga wanna zalana zimną wodą, a jeśli świat kocha nas jeszcze mniej i nie mamy nawet tej wanny, to zawsze zostaje miska.

Jeśli natomiast robimy grilla w plenerze, to pobliskie jeziorko/strumyk, będzie w sam raz do zadania, a jeśli świat nie kocha nas w ogóle jak Skaza Simby i nieopodal nie ma żadnej wody, to przewijamy do następnego punktu.

Rozkładanie węgla

Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale siatki foliowe poza pękaniem w najmniej oczekiwanym momencie mają jeszcze jedno zastosowanie: można ich użyć jako jednorazowe rękawiczki. Rozkładanie węgla na grillu ma to do siebie, że jak byś się nie starał i jak turbo precyzyjnie nie trząsłbyś opakowaniem, w którym jest, to i tak w pewnym momencie będziesz musiał go dotknąć łapą, bo w końcu przypomina Ci się, że musisz położyć pod niego rozpałkę.

Jak to zrobić, żeby nie wyglądać jak górnik po pracy? Założyć na dłoń jednorazówkę, w której przyniosłeś jedzenie.

Rozpalanie grilla

Tę grillową sztuczkę pokazał mi kumpel z Opola w trakcie jakichś prehistorycznych juwenaliów. Bierzesz zwykły długopis za 50 groszy, rozkręcasz go, wyciągasz wkład i dmuchasz w stronę węgielków, które chcesz rozpalić. Brzmi głupio? No brzmi i nawet tak wygląda, ale działa! Przez to, że dmuchasz wąskim strumieniem, a nie szeroko na całe otoczenie, powietrze trafia dokładnie tam gdzie ma trafić i momentalnie rozpala żar do poziomu płomieni. Minuta, góra dwie i grill rozpalony!

Aluminiowe tacki

Nie wiąże się z nimi żadna zajebista historia, ale dzięki temu, że ich używasz, jedzenie tak szybko się nie pali i nie musisz zdrapywać czarnej skorupy, gdy na moment odejdziesz od grilla, a akurat buchnie ogień, bo na węgle ściekł tłuszcz.

Znaczenie jedzenia keczupem

Ona chciała ten chudszy, on ten grubszy, a Monika to w ogóle słabo przypieczony i weź tu teraz ogarnij te kawałki bez pamięci fotogenicznej. Albo która kiełbaska jest czyja. Jest na to sposób, wystarczy powiedzieć, że jesteś śmiertelnie chory i jeśli sam natychmiast nie zjesz wszystkiego, to zaraz będzie trzeba dzwonić po karetkę. Ewentualnie wyprosić wszystkich do domów. Ostatecznie można namazać keczupem pierwszą literę imienia osoby, która rezerwuje dane mięso, ale nie wiem, czy poprzednie rozwiązania nie są lepsze.

Otwieranie piwa bez otwieracza

Otwieranie piwa bez otwieracza to umiejętność, którą nabywa się zazwyczaj w połowie pierwszego roku studiów, jednak wiele osób opuszcza te zajęcia, stąd kilka przykładów jak można to zrobić, nie urywając szyjki butelki.

Technika numer 1: puszką

Jedną dłonią obejmujesz butelkę, tak by palec wskazujący był zaciśnięty tuż przy kapslu, drugą łapiesz pełną puszkę i wciskasz jej krawędź między ów palec i ów kapsel, następnie dynamicznym ruchem naciskasz na nią jakby była dźwignią i gotowe. Wraz z czasem, gdy nabierzesz wprawy będziesz w stanie tym sposobem otwierać piwo jak szampana i strzelać kapslami w gości podjadających Twoje mięso.

Technika numer 2: drugą butelką

Mimo, że ta technika jest bliźniaczko podobna do poprzedniej, to poziom skomplikowania rośnie, ponieważ osobom niezaprawionym w bojach zdarza się źle ułożyć butelki i otworzyć inną niż się planowało. Aby do tego nie dopuścić i nie zafundować trawie i swoim butom kąpieli w piwie, należy zwrócić szczególną uwagę na butelkę, która służy nam za otwieracz i jej kapsel, mianowicie, jego ząbki nie mogą zahaczać o ząbki kapsla, którego chcemy się pozbyć. Jeśli ten warunek jest spełniony, to tak jak wcześniej, wystarczy zrobić dźwignię i wypatrywać tęczy na niebie.

Technika numer 3: kluczem

Wariant dla osób, które wolą otwierać trunki bez wystrzałów. Bierzemy klucz z ząbkami, Gerda i ten od samochodu odpada, podkładamy go od dołu i odginamy ząbki kapsla, obracając drugą ręką butelkę. Mniej więcej tak jak byśmy otwierali konserwę. Mniej efektowne, ale nie trzeba potem szukać kapsla z wykrywaczem metali w trawie.

Owijanie jedzenia folią

Sztuczka ostatnia, ale chyba najważniejsza z całej listy, bo pozwalająca zachować obłędną grillową stylówkę w stanie nienaruszonym. Jeśli nie mamy talerzy, a nie mamy, jeśli nie mamy śliniaków, a nie mamy tym bardziej, jeśli nie mamy tacek, a nawet jak mamy, to to i tak nic nie daje, to żeby nie uświnić się tłuszczem kapiącym z mięska, wystarczy uprzednio opakować je w bułę i całość owinąć folią aluminiową. Działa z kebabem, działa też w przypadku karkówki i pozwala zachować czyste dłonie, koszulkę i spodnie. Z sumieniem bywa gorzej.

To tyle z moich grillowych sztuczek na zostanie plenerowym MacGyverem, jak macie jakieś swoje, to śmiało podrzucajcie do komentarzy!

---> SKOMENTUJ

Wszystkim wmawiam, że się akceptuję. Choć to kłamstwo

Skip to entry content

Wszystkim wmawiam, że się akceptuję

Co jakiś czas po sieci przewija się fala artykułów, że ludzie z nadwagą są spoko, że otyłość to nie choroba i że grube jest piękne. Zaczyna się dyskusja na temat wychudzonych modelek, promowania anoreksji przez media i w efekcie skutkuje piętnowaniem wszystkich lasek, które nie mają cellulitu. Bo przecież jeśli ktoś nie ma boczków to na pewno się głodzi. Wydźwięk artykułów zazwyczaj zmierza w paulocoelhowo-filozoficzno-tablidową stronę pod hasłem „najważniejsze to akceptować samego siebie, niezależnie jakim się jest”. Jasne, że życie w zgodzie ze sobą to podstawa, ale wmawianie sobie, że jest dobrze, mimo, że wewnętrznie czujemy, że jest beznadziejnie, nie wpisuje się w ten nurt.

Część z osób, o których mowa w artykułach, korzystając ze sprzyjającej koniunktury, udostępnia je manifestując samoakceptację i zadowolenie z siebie.

I nie mówię tu tylko o grubych, ale każdym typie ludzi, którzy odstępują od aktualnie społecznie przyjętej normy. Mówię o okularnikach, niziołkach, łysiejących, kalekach, rudych i zezowatych. Szczególnie zapamiętajcie tych ostatnich, bo są istotnym przykładem obrazującym ten problem. Ludzie odstający od bieżącego kanonu piękna, którzy jednocześnie chcieliby się w nim znaleźć, często mają silną potrzebę afiszowania całemu światu, że jest spoko, są pogodzeni ze sobą, cieszą się z tego jak jest i nic by nie zmienili.

Przy czym, to zadowolenie z siebie często sprowadza się tylko do deklaracji słownych. Tak jakby myśleli, że jeśli przekonają całe otoczenie, że jest dobrze, to faktycznie tak będzie.

Czemu twierdzę, że to tylko pusta gadka i rzekoma samoakceptacja jest kłamstwem? Choćby dlatego, że wszystkie osoby, które mają zeza ustawiają sobie jako zdjęcie profilowe to, na którym tych rozjeżdżających się oczu nie widać. Czują, że to nieatrakcyjne i źle postrzegane, więc stylizują zdjęcia tak, by to zasłonić. Nie znam ani jednej osoby, która mając ten problem, nie próbowałaby go tuszować i ukrywać wchodząc do internetu – podrzeczywistości, którą można swobodnie modulować.

Podobnie jest z osobami otyłymi. Mimo ewidentnej nadwagi, na zdjęcie, które ma ich reprezentować większość wybierze to, na którym fałdek nie widać w ogóle lub możliwie jak najmniej. Skoro są pogodzone ze sobą i odpowiada im aktualny stan, czemu próbują ukrywać go przed światem i naginać fakty? Jeśli ktoś publicznie deklaruje, że jego tusza nie przyprawia go o gorsze samopoczucie, bezsenne noce i migotanie przedsionków, a wręcz przeciwnie jest powodem do samozadowolenia, czemu nie ustawi sobie profilowego, na którym widać 3 podbródki?

Nie zrozumcie mnie źle, nie chodzi mi o piętnowanie otyłych, krótkowzrocznych, czy łysiejących. Mnie samemu daleko do okazu zdrowia, a z ideałem to nawet się nie minąłem. Ale jeśli mam jakieś aspekty swojej fizyczności, czy osobowości, bo to bez różnicy, które uważam za defekty, to też je tak traktuję i nie próbuję wmówić całemu światu,  że jest mi z nimi super, żeby w efekcie przekonać do tego samego siebie. Jeśli więc ktoś wszem i wobec ogłasza, że jego kępka włosów na czubku głowy i 3 kłaczki na przodzie cieszą go, a w sytuacji, kiedy jest możliwość, żeby to ukryć, tapiruje zaczeskę na afro, to coś tu jest nie tak.

Parafrazując klasyka: Facebooka oszukasz, Instagrama oszukasz, ale życia nie oszukasz.

---> SKOMENTUJ

Najgorsze błędy blogerów przy akcjach reklamowych

Skip to entry content
autorem zdjęcia jest Narodowy Bank Polski
autorem zdjęcia jest Narodowy Bank Polski

Bloguję ponad 3 lata, od 2 zarabiam na blogu, a od 1 czerwca 2014 utrzymuję się tylko i wyłącznie z niego, bez dorabiania gdzieś na boku. Rewelacja do sześcianu i przeogromnie satysfakcjonujące, że zrobiłem sobie pracę z hobby, a luźny wytwór mojej wyobraźni zamieniłem w realny sposób na życie. Polecam każdemu! Jednak jeśli już się za to bierzecie, to róbcie to profesjonalnie, bo czasem serce mi się kraje i świnka skarbonka zakrywa oczy ze wstydu, jak widzi totalną amatorszczyznę powstałą w wyniku współpracy komercyjnej.

Ja wiem, że nie od razu Pendolino zbudowano, każdy jakoś zaczyna i nikt od samego startu nie jest Stephenem Hawkingiem marketingu. Wiem. Stąd ten tekst, który nie ma na celu wykpić, a wskazać blogerom najgorsze błędy, które popełniają w działalności komercyjnej i przestrzec przed nimi w przyszłości. Po to, żeby wszystkim żyło się lepiej, czytelnicy nie krzyczeli „sprzedałeś się !!!1!!1jedenjedenaście”, Wam wpadało więcej hajsu, a reklamodawcy po kolejnej kampanii nie dochodzili do wniosku, że „ci blogerzy to banda partaczy i lepiej rozpikselować banerek na Kwejku”.

No to po kolei, co jest nieprofesjonalnego przy akcjach reklamowych na blogach?

 

Wstydzenie się reklamy przed czytelnikami

Z bólem piszę te słowa, ale wciąż są autorzy, dla których współpraca komercyjna to rysa na wizerunku, którą mogą wytknąć czytelnicy, więc starają się ją przed nimi ukryć. „Zasłaniając” posta reklamowego po godzinie od publikacji „normalnym” postem lub w ogóle nie linkując go na fanpage na Facebooku. Czyli sprawiając tym samym, że – w zależności od przyzwyczajeń odbiorców danego twórcy – nie zobaczy go od 30% do 70% osób.

Pomijając moralny aspekt tego zachowania, to z biznesowego punktu widzenia strzelasz sobie w kolano. Bo sponsorzy po zakończeniu kampanii chcą raporty. I je porównują. I widzą, że z tą ilością odsłon na tekście reklamowym coś się nie zgadza. Więc jak myślisz, wrócą do Ciebie z kolejną propozycją lub polecą komuś innemu?

 

Brak selekcji współprac

Absolutnie nie mam nic do szafiarek, z kilkoma jestem prywatnie w zażyłych kontaktach, ale to niestety tyczy się głównie tej grupy. Często nie zastanawiają się, czy dany produkt faktycznie do nich pasuje, jest zgodny z tym co komunikują na blogu albo czy nie współpracowały z ich bezpośrednią konkurencją tydzień temu, tylko biorą wszystko jak leci. I potem okazuje się, że w jednym miesiącu reklamują trzy marki piwa albo pozują w skórzanych kurtkach, mimo, że od dawna są wegankami i walczą o prawa zwierząt.

I potem trzeba wstydzić się akcji przed czytelnikami.

 

Robienie akcji na odwal się

Bo nie wczytała się w brief, bo nie zrozumiała o co chodzi w kampanii, bo nie zastanowiła się jak to kreatywnie pokazać na blogu. Bo jej się, nie chciało. Wybaczcie dziewczyny, ale przez to, że statystycznie jest Was więcej niż facetów, to najczęściej dotyczy właśnie Was.

„To”, czyli podchodzenie do reklamy jak do zła koniecznego, zadania, które najlepiej odbębnić z jak najmniejszym zaangażowaniem, jak egzamin na studiach, i mieć to już z głowy, a nie potraktować jako wyzwanie i okazję do zrobienia czegoś absolutnie oszałamiającego. Czegoś po czym czytelnicy napiszą „wpis życia!”, a klient będzie podawał Cię za wzór do naśladowania przy kolejnych kampaniach.

Zamiast tego, często widzę 2 akapity wyklepane na telefonie godzinę przed publikacją i jedno, góra dwa, arcy nudne zdjęcia, na których produkt wygląda jak szpinak między zębami. No, statuetki Effie to za to nie będzie.

 

Brak indywidualnego podejścia

Ja rozumiem, że można mieć wypracowane, sprawdzone schematy jak robić recenzję filmu, jak test słuchawek, a jak konkurs z błyszczykami do rozdania. Rozumiem jak najbardziej, bo też staram sobie ułatwiać życie, a nie utrudniać, ale to nie może być „kopiuj-wklej”, gdzie zmienia się tylko nazwa marki. Zostawcie tę metodę „redaktorom” naTemat. Serio, mierzcie wyżej, bo dno jest już ich pełne.

 

Chwalenie się prezentami. Za darmo

Wiem jakie to miłe, gdy dostajesz pierwszy dar losu i napawa Cię duma, że jesteś już tym-znanym-blogerem-któremu-wysyła-się-prezenty. Wiem, bo jak kurier pierwszy raz przywiózł mi piwo-niespodziankę od jednego z największych browarów w Polsce, to tak się podnieciłem, że aż cały wpis na blogu o tym spłodziłem. Co było równie głupie, jak wiara, że przechodzenie pod drabiną przynosi pecha.

Głupie, bo po pierwsze powinienem wziąć za to kasę, a po drugie zablokowałem sobie tym samym możliwość płatnej akcji z inną marką piwną. No, a już w ogóle po trzecie, dałem jasny sygnał im i całej agencji, która ich obsługiwała, że mogę robić reklamę za 4-pak warty 16 złotych i nie trzeba mi płacić. Popełniłem ten błąd jeszcze kilka razy. Myślisz, że w którymś momencie po „grzecznościowym” opublikowaniu prezentu zaproponowali mi współpracę za kasę?

Nie bądź frajerem, za pokazywanie produktów na Fejsie, Instagramie, Vine’ie, czy w każdym innym miejscu, gdzie są Twoi odbiorcy powinieneś brać pieniądze. Agencje wysyłające Ci prezenty w imieniu marek, kasują za to równo.

 

Wypróżnianie się na czytelników

W akcji na blogu spotykają się 3 strony: bloger, klient i czytelnicy. Dla wszystkich oczywiste jest, że z danej reklamy musi być zadowolony bloger, niektórzy rozumieją, że satysfakcja klienta też jest tu istotna, natomiast mam wrażenie, że część twórców kompletnie pomija trzecią stronę, czyli odbiorców. Myśli, że jak hajs na umowie się zgadza i kobita z agencji dała akcept na publikację, to wszystko gra i można iść już odpalać cygaretkę za 2 zeta. No nie, nie jest tak.

ABY AKCJA NA BLOGU SIĘ UDAŁA, WSZYSTKIE 3 STRONY MUSZĄ BYĆ RÓWNIE ZADOWOLONE!

Czytelnicy muszą dostać tekst wystrzelony w kosmos jak Łajka, który ich zaangażuje i poruszy na tyle, że klikną magiczne „udostępnij”, klient musi być pewien, że cele założone w briefie zostały spełnione, a produkt nie pojawia się jako tło tła w jednym zdaniu i bloger musi być ukontentowany cyferkami, które widnieją po magnetyzującym słowie „wynagrodzenie” i przed równie skupiającym uwagę „netto”. Inaczej wyjdzie z tego kupa w złotym papierku, którą wypadałoby posprzątąć, a nie wystawiać na widok publiczny.

 

Wypróżnianie się

na klienta

Asami w tej materii są YouTuberzy. Wielu z nich, jeśli dostanie kampanię niewizerunkową (która nie polega tylko na ulokowaniu produktu w naturalnym kontekście w filmiku), ale akcję aktywizującą (której celem jest wykonanie jakiegoś działania przez widzów – najczęściej kliknięcia w link i przejścia na stronę docelową klienta), partaczą to po całości.

Powiedzmy sobie wprost, jeśli osią akcji jest strona zewnętrzna (na której jest konkurs, galeria zdjęć, informacje o produkcie, czy sklep internetowy), to w całym materiale, który przygotowujesz NAJWAŻNIEJSZY JEST LINK! A co robi wielu youtuberów? Wrzuca przekierowanie do swojego fanpage, profilu prywatnego, profilu na Instagramie, Twitterze, Vine’ie, Tumblrze, Naszej-Klasie, Sexfotce i dopiero na samym końcu, gdy już przeciętny użytkownik YouTube usnął albo poszedł odrabiać lekcje, umieszczają odnośnik do strony klienta.

No brawo! O to chodziło!

 

Nieoznaczanie współprac reklamowych

Bo myślą, że jak nie oznaczą, to czytelnicy nie będą się czepiać, zaglądać im w kieszeń i burzyć się na zbyt dużą ilość reklam. Poranny stolec prawda razy milion! Zawsze, gdy tekst jest wynikiem współpracy z jakąś marką, piszę o tym na początku wpisu i jeszcze NIGDY nie zdążyło mi się, żeby, któryś z czytelników zarzucił mi COKOLWIEK. Ba, często dostaję wręcz przeciwne informacje zwrotne.

Za to gwarantuję Ci, że jeśli będziesz robił kryptoreklamę, to Twoi odbiorcy zaczną się jej doszukiwać WSZĘDZIE. W każdym jednym zdjęciu, które wrzucisz do sieci będą widzieć nieoznaczony materiał sponsorowany, dopytywać, gnoić i drążyć, ale przede wszystkim stracą zaufanie. Zaufanie, które jest fundamentem bycia opiniotwórcą i publikowania w sieci.

Jesteś pewien, że chcesz tego?

---> SKOMENTUJ